Aqila AS

Kobler Lofoten sammen

 Hvem er Aqila?

Selv om navnet Aqila er nytt, er vi stolte over å kunne si at de som la fundamentet for vår bedrift, bidro til å elektrifisere Vest-Lofoten på 1930-tallet. Lang erfaring og tung fagkunnskap er både det selskapet er bygd på, og det vi skal leve av i fremtiden.

Den spede begynnelse på 1930-tallet

Halfdan Hovdan & Sønn (senere Hovdan AS) ble formelt stiftet i 1942, men selskapets gründer, Halfdan Hovdan, drev installasjonsvirksomhet helt tilbake til da elektrisiteten kom til Vest-Lofoten på 1930-tallet. Hovdan var faktisk med på å elektrifisere Vest-Lofoten: Foruten elektriske installasjoner forsynt fra private strømaggregater, var han med på byggingen av Tennes-anlegget i Moskenes. Kraftverket ved Tennesfossen, som fordelingsnett i de fire Lofot-kommunene Moskenes, Flakstad, Buksnes og Hol, ble påbegynt våren 1936. Strømleveringen tok til i august 1937.

Omtrent samtidig med dette, etablerte Fridtjof Wangsvik selskapet Fr. Wangsvik i Svolvær. Hans sønn Richard tok over da gründeren gikk bort i 1959. I dag arbeider Frithjof Edmund Wangsviks barnebarn som montør i selskapet. I 1962 kom Alf Per Johansen inn selskapet. Sammen med familien Wangsvik eide han selskapet fram til Hovdan AS tok over eierskapet i 2010.

Fusjon og kongeørn

Da Hovdan og Fr Wangsvik fusjonerte og dannet selskapet Aqila i 2019, var tredjegenerasjons etterkommere av gründerne fortsatt ansatte.

Og for de som lurer: Navnet «Aqila» er inspirert av det latinske navnet for kongeørn – en stor, majestetisk fugl med et målrettet og skarpt blikk, som opererer i hele Lofoten.

En av Lofotens største private selskaper

Aqila er i dag et elektroselskap med kunder i hele Lofoten, inklusive Røst. Med Lofotkraft som eneeier har Aqila et solid konsern i ryggen.

Selskapets omtrent 100 ansatte er fordelt på deres 4 lokasjoner på Gravdal, Svolvær og Ramberg, og Røst.

Total omsetning for hele selskapet er på rundt 100 millioner kroner.

Vårt mål er å være kundenes førstevalg, og vi arbeider hver dag for at folk og bedrifter i hele Lofoten har trygge og moderne elektriske installasjoner. Og det skal vi også sørge for i årene som kommer.

 

Fakta om Aqila AS

  • Aqila AS er i dag lokalisert 4 steder: Gravdal, Svolvær, Ramberg og Røst.
  • Eies av Lofotkraft Holding AS (100 %) 
  • Samlet omsetning: Ca. 100 mill. kr
  • Ansatte: ca. 100